Competitorii de astazi au amandoi o istorie lunga: primele dovezi ale producerii vinului ne duc inapoi in timp undeva intre 6.500–6.000 I.C.; berea pare a fi ceva mai “tanara”, probele cele mai vechi ale obtinerii sale trimitandu-ne intre anii 4.200 – 4.000 I.C.
In privinta calitatilor celor 2 bauturi (bauturi-medicament considerate de unii nutritionisti) exista numeroase si aprinse dispute, consumatorii din fiecare “tabara” gasind tot felul de argumente, mai mult sau mai putin intemeiate, in favoarea licorii preferate.
Sa vedem impreuna care sunt avantajele si dezavantajele celor 2 “competitori” si, mai ales, daca vom avea un castigator clar, prin knockout sau macar la puncte.
Intai de toate, trebuie sa precizez un lucru foarte important: avantajele si dezavantajele prezentate in continuare se refera la vinul si la berea autentice, fara adaos de zahar sau alte chimicale – potentiatori de culoare si/sau de gust.
In mana stanga: cupa de vin!
Vinul:
- are concentratia de alcool mai mare (in general intre 8% si 16%). De aceea, cantitatea de vin posibil de consumat fara efecte nocive asupra organismului este inferioara celei de bere;
- concentratia in glucide a vinului variaza mult mai mult decat cea a berii: vinurile seci rosii au doar 0,2 – 1 gram de glucide la 100 ml, pe cand vinurile cele mai dulci ajung la 10 grame de glucide la 100 ml;
- contine mai multi acizi organici si in cantitati mai mari fata de bere. Este vorba despre acid tartric, acid malic si acid salicilic. Acesti acizi sunt digestivi (contribuie in primul rand la digestia proteinelor, apoi la cea a grasimilor) si protejeaza sistemul cardiovascular (acidul malic reduce colesterolul si tensiunea arteriala, acidul salicilic este anticoagulant si contribuie la reglarea tensiunii);
- contine pigmenti antioxidanti mai activi si in cantitati mai mari decat berea: taninuri, resveratrol, acizi fenolici etc. Numarul pigmentilor antioxidanti din vin este ridicat (in general, un vin rosu are mai mult de 12 astfel de pigmenti).
Efectul antioxidant este net superior celui oferit de bere;
- vinul poate include oligoelemente nocive – plumb si aluminiu. Plumbul este in general prezent in cantitati mai mari decat in bere. Aceste elemente pot fi prezente mai mult sau mai putin in boabele de struguri, din cauza poluarii;
- vinul este, in medie, de aproape 2 ori mai caloric decat berea. Exista si vinuri foarte calorice, care ajung la 160-165 de calorii la 100 ml.
In mana dreapta: halba de bere!
Berea:
- are o concentratie de alcool de doar 4% - 7% (in general in jur de 5%) – asta, desigur, daca discutam despre berea cu alcool;
- este mai concentrata fata de vin in vitamine din complexul B, dar acest aspect are o importanta relativ scazuta deoarece nici berea nu sta grozav la capitolul “vitamina B”. Cat priveste vitaminele in general, ambele bauturi sunt relativ sarace in acesti compusi;
- contine si ea flavonoizi, dar este mai saraca fata de vin in aceasta privinta;
- compozitia sa minerala favorizeaza diureza mai mult fata de vin;
- poate contine si ea aluminiu (element toxic), aparut de aceasta data (in cea mai mare parte) in urma procesului de filtrare. Concentratia de aluminiu o va depasi, de obicei, pe cea din vin.
Avantaje majore bere:
- mai putin alcool;
- efect diuretic destul de puternic (datorita in primul rand compozitiei in saruri minerale). Berea cu concentratie alcoolica redusa si berea fara alcool sunt recomandate in cazul litiazei renale (in cantitati moderate);
- mai putine calorii. Berea este, in mod cert, mai dietetica decat vinul.
Avantaje majore vin:
- protejeaza mai bine decat berea sistemul cardiovascular;
- incetineste imbatranirea creierului (doar consumat in cantitati mici);
- efectul antioxidant general este superior celui oferit de bere.
Asadar: bere sau vin?
Asa cum probabil v-ati asteptat, nu avem un castigator clar. Daca excludem aspectul aportului de calorii, aport care oricum este mic in cazul consumului cumpatat al acestor bauturi, vinul are un oarecare avantaj prin efectul antioxidant mai puternic.
Daca ne referim la bauturile comerciale, berea este, in general vorbind, mai “curata” decat vinul, mai rar (si mai putin) contrafacuta. (Ramane, totusi, problema tehnologiei “traditionale” de filtrare a berii, cu kiselgur, care “adauga” in bere din aluminiul toxic prezent in kiselgur).
Pentru a beneficia de calitatile acestor bauturi fara a avea de suferit de pe urma alcoolului, consumati-le in cantitati limitate!
Exista, bineinteles, si variantele fara alcool ale lor (vinul fara alcool este mai putin cunoscut). Atat berea fara alcool, cat si vinul “autentic” fara alcool sunt sigure pentru consum daca alcoolul este eliminat prin tehnologia traditionala, bazata pe evaporare (calitatea aminoacizilor si cea a glucidelor au de suferit in mica masura; aromele sunt cele care se pot pierde intr-o masura mai mare). In privinta celorlalte tehnologii de eliminare a alcoolului, opinia generala este ca si ele sunt sigure din punct de vedere al sanatatii, fara insa ca noi sa avem informatii concrete in aceste zone.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.13
din 5
- 4 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"