La ce ne foloseste patrunjelul? Radacina de patrunjel poate fi consumata rasa - in stare cruda, fiarta (intreaga) sau puteti consuma zeama fiarta. Decoctul de patrunjel se prepara din radacina taiata in bucati mici, astfel incat principiile active sa se transfere cat mai bine in lichid. Radacina de patrunjel are un efect diuretic puternic, eliminand apa in exces din tesuturi. Fiarta sau sub forma de suc este foarte bine tolerata de stomac, actionand si ca pansament gastric. Prin efectul diuretic pronuntat radacina de patrunjel ajuta la detoxifierea organismului, in litiaza renala la eliminarea calculilor de mici dimensiuni (“nisipului”) si in dietele de slabire. Cu patrunjel (radacini cu tulpina frunze cu tot) se prepara si “vinul pentru inima”: 10 radacini cu tulpina si frunze, 1 litru de vin natural, 2 linguri de otet din vin, 300 g de miere pura. Vinul, patrunjelul si otetul se fierb 12 minute la foc mic. Dupa ce ati stins focul asteptati ca fiertura sa se raceasca partial si adaugati mierea (exista si varianta in care mierea se fierbe 3-4 minute, dar este mai sanatos sa pastram si enzimele din miere). Acest vin actioneaza ca tonic cardiac, reface si intinereste arterele si combate aritmiile cauzate de tulburari neurovegetative. Deoarece poate creste tensiunea arteriala, va recomandam ca, daca doriti sa folositi aceasta reteta, sa consumati “vinul” cu patrunjel, miere si otet doar cu avizul medicului cardiolog personal.
Frunzele de patrunjel pot fi folosite la mancarea gatita (le adaugati dupa ce ati stins focul, imediat ce mancarea s-a oprit complet din fiert) sau in salate.
Proprietati:
- tonic general si, in mod special, tonic cardiac si hepato-tonic;
- antioxidant puternic, prin vitamina C si pigmentii continuti;
- intinereste vasele de sange si purifica sangele, reducand nivelul colesterolului;
- diuretic;
- stimuleaza digestia grasimilor si a proteinelor;
- reduce riscul de cancer si inhiba in special formarea tumorilor pulmonare;
- imbunatateste functionarea ficatului si a rinichilor;
- fortifica sistemul imunitar;
- regleaza ciclul menstrual si stimuleaza libidoul;
- intareste dintii si gingiile.
Semintele de patrunjel au o capacitate ridicata de a ameliora insuficienta cardiaca. Din seminte de patrunjel se prepara tinctura, sau puteti sa obtineti pulbere din aceste seminte rasnindu-le cu rasnita de cafea.
Contraindicatii patrunjel: Patrunjelul este contraindicat in perioada de sarcina (cand poate fi folosit doar in cantitati reduse, ca si condiment) si in cea de alaptare. Favorizeaza aparitia arsurilor solare, deoarece creste gradul de sensibilitate la razele soarelui. De aceea, inainte de a merge si cand sunteti la mare nu consumati mult patrunjel. Patrunjelul consumat in cantitati mari poate deveni toxic (in special din cauza fluorului - acelasi care il recomanda, alaturi de calciul continut, pentru sanatatea dintilor).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti
Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.23
din 5
- 13 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!