Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce trebuie sa eviti bulionul si pasta de tomate din comert

de Alina Ilie la 2017-02-13
De ce trebuie sa eviti bulionul si pasta de tomate din comert
Cele mai cunoscute produse din tomate sunt bulionul si pasta de tomate. Specialistii APC Romania explica faptul ca ambele sunt obtinute prin zdrobirea pulpei tomatelor, strecurarea tocaturii si concentrarea partii lichide pana la obtinerea bulionului, respectiv pastei. Pentru conferirea valorii gustative, dar si pentru conservare, se adauga sare si zahar. Reducerea continutului de apa (prin fierbere pana la sterilizare) are scopul principal de a asigura conservabilitatea produsului (adica inhibarea actiunii microorganismelor care ar determina degradarea produsului).


Diferenta dintre bulion si pasta de tomate se refera la cantitatea de substanta uscata adaugata, care determina si consistenta produsului: bulionul este mai putin concentrat, deci este vascos, comparativ cu pasta, care are consistenta mai ferma. Firmele de top prepara bulion integral din pulpa de rosii proaspete, fara seminte, cu tratat termic la temperatura controlata, folosind concentratoare vacuum, fara adaos de sare sau amidon; concentratia produsului: 24 grade refractometrice. Bulionul obisnuit se realizeaza la 18 grade refractometrice, contine sare, zahar, substante de ingrosare, conservanti etc.

Pasta de tomate se realizeaza similar, dar la o concentratie mai mare de substanta uscata solubila. Pasta de tomate realizata industrial se fabrica in patru tipuri, dupa continutul de substanta uscata solubila: tip 24, tip 28, tip 36 si tip 40, cifrele indicand procentul minim de substanta uscata solubila.

Se recunoaste de catre specialisti ca produsele din tomate realizate industrial sufera unele modificari (nedorite) in timpul fabricarii si, mai ales, in timpul celorlalte faze care urmeaza pana la consum (transport, depozitare, comercializare, pastrare la consumator), dar, considera ei, avantajele oferite de aceste produse pentru consumatori sunt cu mult mai mari si acest fapt este ilustrat de cererea foarte mare pentru aceste produse in alimentatia publica.

In privinta sortimentului, pe langa bulion si paste de tomate, se mai produc si consuma: pulpa de rosii, rosii decojite, rosii cuburi, rosii pasate, suc de rosii s.a. Cum s-a aratat, din aceste produse se fabrica multe alte produse finale pentru consum, care mai contin si alte materii prime si condimente, asa cum sunt: ketchup-ul si sosurile pentru paste fainoase si pentru diferite mancaruri.

In legatura cu produsele din tomate, in randul consumatorilor au aparut motive de ingrijorare. O prima ingrijorare este legata de materiile prime si tehnologiile folosite pentru fabricarea produselor. Este un fapt real ca pentru fabricanti sunt avantajoase soiurile de tomate care, in timpul tehnologizarii, nu sufera pierderi majore in privinta acelor caracteristici care asigura vandabilitatea produselor: culoare, gust, textura, glucide, vitamine; chiar se recunoaste ca prin fierbere pentru sterilizare se pierd multe dintre vitamine.

Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat, in ultima decada a lunii ianuarie anul curent, 71 sortimente de tomate in conserva (bulion, pasta de tomate, rosii pasate, tomate decojite, rosii taiate cuburi) comercializate in hipermarket-uri.

Asadar, specialistii au descoperit ca 52% din tomatele in conserva (rosii taiate cuburi, rosii tocate, tomate decojite, rosii pasate, pulpa de rosii), altele decat bulionul si pasta de tomate, contin acid citric, iar 11% din produsele analizate contin sare iodata.

E 330 – acid citric - este un compus organic, cristalin, fara culoare, care apartine clasei de acizi carboxidici si este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale si poate ataca smaltul dintilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

In sarea iodata pe langa iod se mai adauga si ferocianura de potasiu - E536 – un agent antiaglomerant. La peste 100 grade celsius ferocianura de potasiu se descompune in cianura de potasiu si clorura de fier, fapt ce provoaca reducerea transportului de oxigen catre sange, dificultati in respiratie, dureri de cap si ameteli.

Solutia cea mai buna o constituie conservele de casa, indeosebi daca materia prima este realizata in conditii controlate (seminte, tehnologie, protectia plantelor etc.). Chiar si in conditiile cumpararii materiei prime, tot sunt numeroase avantaje de partea celor ce-si prepara singuri produsele din tomate pentru hrana familiei.    

Foto: pixabay.com
Sursa: APC Romania

 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.5 din 5 - 15 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre bulion

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre pasta de tomate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre acid citric

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sare

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016