Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie

De ce trebuie sa eviti bulionul si pasta de tomate din comert

De ce trebuie sa eviti bulionul si pasta de tomate din comert
De ce trebuie sa eviti bulionul si pasta de tomate din comert

Cele mai cunoscute produse din tomate sunt bulionul si pasta de tomate. Specialistii APC Romania explica faptul ca ambele sunt obtinute prin zdrobirea pulpei tomatelor, strecurarea tocaturii si concentrarea partii lichide pana la obtinerea bulionului, respectiv pastei. Pentru conferirea valorii gustative, dar si pentru conservare, se adauga sare si zahar. Reducerea continutului de apa (prin fierbere pana la sterilizare) are scopul principal de a asigura conservabilitatea produsului (adica inhibarea actiunii microorganismelor care ar determina degradarea produsului).


Diferenta dintre bulion si pasta de tomate se refera la cantitatea de substanta uscata adaugata, care determina si consistenta produsului: bulionul este mai putin concentrat, deci este vascos, comparativ cu pasta, care are consistenta mai ferma. Firmele de top prepara bulion integral din pulpa de rosii proaspete, fara seminte, cu tratat termic la temperatura controlata, folosind concentratoare vacuum, fara adaos de sare sau amidon; concentratia produsului: 24 grade refractometrice. Bulionul obisnuit se realizeaza la 18 grade refractometrice, contine sare, zahar, substante de ingrosare, conservanti etc.

Pasta de tomate se realizeaza similar, dar la o concentratie mai mare de substanta uscata solubila. Pasta de tomate realizata industrial se fabrica in patru tipuri, dupa continutul de substanta uscata solubila: tip 24, tip 28, tip 36 si tip 40, cifrele indicand procentul minim de substanta uscata solubila.

Se recunoaste de catre specialisti ca produsele din tomate realizate industrial sufera unele modificari (nedorite) in timpul fabricarii si, mai ales, in timpul celorlalte faze care urmeaza pana la consum (transport, depozitare, comercializare, pastrare la consumator), dar, considera ei, avantajele oferite de aceste produse pentru consumatori sunt cu mult mai mari si acest fapt este ilustrat de cererea foarte mare pentru aceste produse in alimentatia publica.

In privinta sortimentului, pe langa bulion si paste de tomate, se mai produc si consuma: pulpa de rosii, rosii decojite, rosii cuburi, rosii pasate, suc de rosii s.a. Cum s-a aratat, din aceste produse se fabrica multe alte produse finale pentru consum, care mai contin si alte materii prime si condimente, asa cum sunt: ketchup-ul si sosurile pentru paste fainoase si pentru diferite mancaruri.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Gramatica - Fise de lucru rezolvate pentru clasa a VIII-a


Ghid complet de pregatire pentru un punctaj maxim la limba romana – gramatica – din cadrul Evaluarii Nationale clasa a VIII-a Culegerea de fise si teste pe care ti-o propunem acum urmareste familiarizarea elevilor cu formatul cerintelor de examen recapitularea materiei din programa de examen in timp util ...

Oferta Speciala
valabila 48h


In legatura cu produsele din tomate, in randul consumatorilor au aparut motive de ingrijorare. O prima ingrijorare este legata de materiile prime si tehnologiile folosite pentru fabricarea produselor. Este un fapt real ca pentru fabricanti sunt avantajoase soiurile de tomate care, in timpul tehnologizarii, nu sufera pierderi majore in privinta acelor caracteristici care asigura vandabilitatea produselor: culoare, gust, textura, glucide, vitamine; chiar se recunoaste ca prin fierbere pentru sterilizare se pierd multe dintre vitamine.

Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat, in ultima decada a lunii ianuarie anul curent, 71 sortimente de tomate in conserva (bulion, pasta de tomate, rosii pasate, tomate decojite, rosii taiate cuburi) comercializate in hipermarket-uri.

Asadar, specialistii au descoperit ca 52% din tomatele in conserva (rosii taiate cuburi, rosii tocate, tomate decojite, rosii pasate, pulpa de rosii), altele decat bulionul si pasta de tomate, contin acid citric, iar 11% din produsele analizate contin sare iodata.

E 330 – acid citric - este un compus organic, cristalin, fara culoare, care apartine clasei de acizi carboxidici si este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale si poate ataca smaltul dintilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

In sarea iodata pe langa iod se mai adauga si ferocianura de potasiu - E536 – un agent antiaglomerant. La peste 100 grade celsius ferocianura de potasiu se descompune in cianura de potasiu si clorura de fier, fapt ce provoaca reducerea transportului de oxigen catre sange, dificultati in respiratie, dureri de cap si ameteli.

Solutia cea mai buna o constituie conservele de casa, indeosebi daca materia prima este realizata in conditii controlate (seminte, tehnologie, protectia plantelor etc.). Chiar si in conditiile cumpararii materiei prime, tot sunt numeroase avantaje de partea celor ce-si prepara singuri produsele din tomate pentru hrana familiei.    

Foto: pixabay.com
Sursa: APC Romania

 


Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.86 din 5 - 11 voturi.

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre bulion

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre pasta de tomate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre acid citric

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sare

Spune-ne opinia ta despre "De ce trebuie sa eviti bulionul si pasta de tomate din comert"

Pentru a putea comenta trebuie sa fiti de acord cu Termeni si conditiile site-ului.


9 - 1 =

Cele mai citite articole

Poate nu stiai ca kiwi se afla in fruntea clasamentului, alaturi de alte fructe, atunci cand vine ...
De multe ori, fara sa ne dam seama, facem cateva activitati in bucatarie care ne-ar putea afecta ...
Unul dintre preparatele preferate de multi dintre noi, pizza, din cauza modului de preparare, poate ...

Comentarii articole

Spune-ti parerea
Fiti mai atenti la ceea ce publicati! Copiii intre 3 și 6 ani au nevoie de 13 ore de somn, ...
Eu folosesc uleiul de ricin in vopseaua de par .este f bun
Domnule doctor soțul meu a fost diagnosticat în urma cu 4 luni cu o bacterie ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Detoxifiere sanatoasa - Ghid complet pentru femei
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0