Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

QUINOA. 7 retete pentru un meniu complet

de Sunt Fericita la 2017-05-30
QUINOA. 7 retete pentru un meniu complet
Quinoa poate fi considerat un aliment complet, cel mai bun ingredient de adaugat retetelor noastre preferate. Quinoa contine foarte multe vitamine si minerale, riboflavina (adica vitamina B2), calciu, vitamina E, fier, potasiu, fosfor, magneziu, acid folic, beta caroten si proteine vegetale.


Cand prepari quinoa, nu uita sa aceasta isi mareste volumul de 3-4 ori. Ca masura este folosita uneori cana - este vorba de o cana obisnuita de ceai, care are capacitatea de 200-210 ml. Mai multe informatii despre quinoa poti citi aici.

MIC DEJUN CU QUINOA, MERE SI MIERE

Aceasta reteta este varianta la celebrul mic dejun cu cereale.

Ai nevoie de: 1 cana apa, 1 cana suc de mere, 1 mar curatat de cotor si coaja si taiat in cubulete, 1 cana quinoa spalata in mai multe ape si lasata peste noapte la inmuiat, 1 lingurita scortisoara. 

Preparare: amesteca apa si sucul de mere intr-o oala si adu-le la punctul de fierbere. Adauga marul, quinoa, scortisoara si da focul la mic. Lasa fiarba pana cand tot lichidul s-a absorbit si quinoa a devenit moale (10-15 minute).
Se serveste calda, cu miere si iaurt.

MIC DEJUN: CLATITE CU QUINOA

Daca iti place un mic dejun in stil american, cu clatite, cel putin in weekend, cand ai mai mult timp la dispozitie pentru a te rasfata, iata o reteta pe gustul tau. Deoarece quinoa este atat de sanatoasa, merita sa o incerci.

Ai nevoie de: 1/2 cana faina de quinoa, 1/2 cana faina, 1/2 cana fulgi de ovaz, 3 linguri seminte de in, un varf de cutit de sare, 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu, 1/2 lingurita praf de copt, 2 oua, 100g iaurt simplu, 150ml lapte sau apa, 50ml ulei.

Ca preparare: ingredientele uscate se amesteca intr-un castron. Separat, ouale se mixeaza cu iaurtul, apa (laptele) si uleiul, iar acest amestec umed se toarna peste cel uscat. Nu se amesteca sau framanta foarte mult. Clatitele se fac intr-o tigaie antiaderenta, cu putin ulei. Se servesc reci sau fierbinti, cu miere sau gem.

SUPA MINESTRONE CU QUINOA

Se prepara cu fasole si seamana foarte mult cu supa minestrone. Este perfecta in zilele reci si se poate servi alaturi de painici uscate sau crutoane.

Ai nevoie de: 1 lingura ulei de masline, 1 ceapa, 1 morcov, 2 tulpini de telina, 2 catei de usturoi, 1 lingurita chimen, 1/4 cana quinoa, 4 cani zeama de legume sau de carne, 1 conserva de 200g de fasole (sau fasole obisnuita, fiarta in prealabil), 8 frunze de varza taiate fasii subtiri.

Supa se prepara usor: ceapa se toaca marunt, morcovul si telina se taie cubulete mici, usturoiul se piseaza. Se incinge uleiul intr-o tigaie, la foc mic, si se fringe ceapa 1 minut, dupa care se adauga putina zeama de supa. Se toarna deasupra morcovii, telina, usturoiul, chimenul si quinoa si se lasa sa se friga si ele pentru 2 minute. La final se toarna toata zeama de supa si se lasa sa fiarba 15 minute, cu oala partial acoperita cu un capac. Spre final se adauga fasolea si varza si nu se mai lasa mai mult de 5 minute. Se serveste imediat sau rece, alaturi de crutoane.

SALATA CU QUINOA

Salata simpla sau kale este o sursa bogata de antioxidanti.

Ai nevoie de: 1 cana quinoa fiarta, 3 linguri ulei de masline, 2 linguri otet de mere, 2 linguri suc de lamaie, piper, 1 lingurita miere, 1 capatana salata, 2 ridichi (optional), 4 cepe verzi sau 1/2 ceapa alba.

Preparare: uleiul, otetul, sucul de lamaie, si piperul se amesteca intr-un castron, dupa care se incorporeaza in quinoa fiarta. Salata se taie si se amesteca impreuna cu ridichile si ceapa, apoi se adauga quinoa. Se serveste cu seminte de susan sau floarea soarelui presarate deasupra si cu patrunjel proaspat.

SUPA DE ROSII, ARDEI SI QUINOA

Poti folosi ardei de la congelator sau rosii de la conserva, insa gustul va fi mult mai aromat si puternic daca vei folosi legume proaspete.

Ai nevoie de: 4 ardei rosii, 5 rosii decojite si taiate cubulete, 1 ceapa si 1 tulpina telina taiate fin, 2 catei de usturoi pisati, 3 cani apa sau zeama de carne, 1 lingura patrunjel proaspat, 1 lingura oregano, 1/2 cana quinoa, sare si piper dupa gust.

Preparare: ardeii se curata de seminte si coc pe plita, dupa care se curata de coaja neagra. Ardeii astfel copti se pun intr-o tigaie alaturi de rosii, ceapa, telina si supa sau apa. Cand incep sa fiarba, se da focul la mic si se acopera. Dupa 15 minute se adauga quinoa si se mai lasa inca o data pe atat. La final, oala se ia de pe foc si se paseaza supa pana devine crema. Se serveste cu painici uscate sau crutoane si cu patrunjel proaspat, presarat deasupra.

DESERT: BRIOSE CU QUINOA SI BANANE

Cand adaugi quinoa in aluat, briosele vor deveni mai pufoase si mai delicioase, desi nu vor fi extrem de dulci.

Ai nevoie de: 4 banane foarte coapte, 50ml ulei, 50-100g zahar (in functie de cat de dulci vrei sa fie), 1 lingurita esenta de vanilie, 1 ou, 1 lamaie (sucul).

Preparare: Toate ingredientele se mixeaza intr-un castron. Separat, se amesteca 300g faina, 100g faina de quinoa, 1 lingurita bicarbonat de sodiu si 1 1/2 lingurita praf de copt. Ingredientele uscate se incorporeaza in amestecul cu banane, insa nu se framanta prea mult. aluatul astfel obtinut se foloseste pentru a umple formele de briose (3/4 din volum, pentru ca aluatul va creste la cuptor). Briosele se dau la cuptor pentru 20 de minute.

DESERT: PUDING CU QUINOA SI STAFIDE

Ai nevoie de: 100g miere, 50g unt, 2 oua, 200ml lapte, 1 lingura esenta de vanilie, 1 lingurita scortisoara, un varf de cutit de sare, 2 cani quinoa fiarta (deci 50g quinoa pe care le fierbi in 200ml apa), 1 pumn de nuci sau alune si 1 pumn de stafide.

Prepararea este simpla: intr-un castron se freac bine untul cu mierea, se adauga ouale si se bat cu mixerul. Se adauga laptele, esenta de vanilie, scortisoara si sarea. Se incorporeaza quinoa, nucile si stafidele. Aluatul se toarna intr-un vas de yenna sau in castronele speciale de ceramica, rezistente la caldura, si se dau la cuptor pentru 35-40 de minute. Puddingul se serveste cald sau rece. Stafidele se pot inlocui cu alte fructe uscate.

Ciupercile saute cu usuturoi copt si quinoa aruncate laolalta intr-o tigaie incinsa poate nu sunt primul gand care-ti vine in minte cand te gandesti la o garnitura sau la un fel principal apetisant. Aceasta reteta ar putea fi initial trecuta cu vedere.

Vezi aici cum se prepara Quinoa cu ciuperci


 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.52 din 5 - 60 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre quinoa

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre retete

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre supa

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre mic dejun

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre desert

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0