Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Uleiul de masline: aurul lichid, aliatul inimii

Uleiul de masline: aurul lichid, aliatul inimii
Maslinele erau cunoscute in intreaga zona mediteraneana inca din neolitic. Numit de Homer "aurul lichid", uleiul de masline si-a consolidat renumele de aliment-medicament in perioada de apogeu a Greciei antice. Acest ulei era, asadar, folosit atat pentru hrana, cat si in scop terapeutic: vechii greci observasera ca putea fi dat ca leac in caz de slabiciune fizica si contra durerilor de burta. Uleiul de masline este obtinut din maslinele verzi. Cel mai sanatos este uleiul de masline extra-virgin, adica cel obtinut dupa prima presare a pastei de masline. Procesul de obtinere a uleiului de masline extravirgin este simplu si presupune exclusiv procedee mecanice. Calitatea uleiului de masline extravirgin depinde primordial de soiul de masline si de conditiile climatice.
Ce contine uleiul de masline extravirgin?
Continutul sau variaza in functie de soi si de conditiile de crestere. Principalul component al uleiului de masline este o grasime mono-nesaturata: acidul oleic. Proportia de acid oleic din uleiul de masline este in general intre 70% si 75%. Este o grasime nesaturata, buna pentru organism. Acizi grasi polinesaturati: concentratia in aceste grasimi bune este in jur de 10%. Omega 6 este prezent in proportie de peste 9% in uleiul de masline, pe cand lui Omega 3 ii revine doar in jur de 0,5%. (Din punctul de vedere al raportului dintre Omega 3 si Omega 6 uleiul de masline este unul dezechilibrat.) Uleiul de masline contine si grasimi saturate ("rele"), in proportie de 12%-14%. Principala grasime de acest fel din uleiul de masline este acidul palmitic (intre 9% si 11%). Raportul dintre grasimile bune si cele "rele" este suficient de mare incat uleiul de masline sa constituie o sursa sigura de sanatate. Dintre vitamine, uleiul de masline contine in primul rand vitamina K, vitamina E si provitamina A (este bogat in vitamina K; vitamina E se gaseste in cantitati mai mici decat in uleiul extravirgin de floarea-soarelui).
Beneficii aduse sanatatii
Datorita grasimilor bune continute si a vitaminei K, uleiul de masline extravirgin protejeaza inima si arterele. Tot prin grasimile sale uleiul de masline actioneaza ca un bun drenor biliar. Se recomanda folosirea sa atat de catre bolnavii de litiaza biliara, cat si de catre cei afectati de litiaza renala. Uleiul de masline reduce riscul diverselor forme de cancer si regleaza tranzitul intestinal. De asemenea, exista mai multe studii care arata ca acest ulei scade probabilitatea de aparitie a Alzheimer-ului. Ca si putere terapeutica, efectul de protejare si chiar de refacere a sistemului cardiovascular este cel care primeaza la uleiul de masline. Uleiul de masline extravirgin este ceva mai stabil la preparare termica decat alte uleiuri (punctul sau de ardere este intre 205 si 210 grade Celsius). De aceea, transformarea in grasimi toxice in cazul prajirii uleiului de masline este mai "greoaie" (temperatura de prajire rareori depaseste 190-195 de grade). In general, calitatea uleiului de masline extravirgin este afectata in cazul prajirii, dar grasimile nocive rezultate vor fi in cantitati mici.
Recomandari
Alegeti uleiul de masline extravirgin, chiar daca pretul este mai mare. Nu este nevoie sa consumati cantitati mari. Nu consumati doar ulei de masline extravirgin: alternati-l cu ulei de floarea-soarelui extravirgin si/sau cu ulei din seminte de struguri extravirgin. Daca din alimentatia dumneavoastra nucile si alte seminte crude lipsesc in general, va sfatuim sa consumati zilnic din aceste uleiuri, nepreparate termic (in salate sau ca atare). Una-doua linguri pe zi sunt suficiente (aceste cantitati reprezinta un compromis bun intre beneficii si numarul de calorii). Evitati consumul de ulei de masline seara. Gustul iute nu trebuie sa va ingrijoreze: dimpotriva, in general aceasta componenta din gustul sau indica un ulei de masline extravirgin de calitate superioara.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti


Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre grasimi

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre masline

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre omega 3

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre omega 6

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre ulei

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016