Ce contine uleiul de masline extravirgin?
Continutul sau variaza in functie de soi si de conditiile de crestere. Principalul component al uleiului de masline este o grasime mono-nesaturata: acidul oleic. Proportia de acid oleic din uleiul de masline este in general intre 70% si 75%. Este o grasime nesaturata, buna pentru organism. Acizi grasi polinesaturati: concentratia in aceste grasimi bune este in jur de 10%. Omega 6 este prezent in proportie de peste 9% in uleiul de masline, pe cand lui Omega 3 ii revine doar in jur de 0,5%. (Din punctul de vedere al raportului dintre Omega 3 si Omega 6 uleiul de masline este unul dezechilibrat.) Uleiul de masline contine si grasimi saturate ("rele"), in proportie de 12%-14%. Principala grasime de acest fel din uleiul de masline este acidul palmitic (intre 9% si 11%). Raportul dintre grasimile bune si cele "rele" este suficient de mare incat uleiul de masline sa constituie o sursa sigura de sanatate. Dintre vitamine, uleiul de masline contine in primul rand vitamina K, vitamina E si provitamina A (este bogat in vitamina K; vitamina E se gaseste in cantitati mai mici decat in uleiul extravirgin de floarea-soarelui).
Beneficii aduse sanatatii
Datorita grasimilor bune continute si a vitaminei K, uleiul de masline extravirgin protejeaza inima si arterele. Tot prin grasimile sale uleiul de masline actioneaza ca un bun drenor biliar. Se recomanda folosirea sa atat de catre bolnavii de litiaza biliara, cat si de catre cei afectati de litiaza renala. Uleiul de masline reduce riscul diverselor forme de cancer si regleaza tranzitul intestinal. De asemenea, exista mai multe studii care arata ca acest ulei scade probabilitatea de aparitie a Alzheimer-ului. Ca si putere terapeutica, efectul de protejare si chiar de refacere a sistemului cardiovascular este cel care primeaza la uleiul de masline. Uleiul de masline extravirgin este ceva mai stabil la preparare termica decat alte uleiuri (punctul sau de ardere este intre 205 si 210 grade Celsius). De aceea, transformarea in grasimi toxice in cazul prajirii uleiului de masline este mai "greoaie" (temperatura de prajire rareori depaseste 190-195 de grade). In general, calitatea uleiului de masline extravirgin este afectata in cazul prajirii, dar grasimile nocive rezultate vor fi in cantitati mici.
Recomandari
Alegeti uleiul de masline extravirgin, chiar daca pretul este mai mare. Nu este nevoie sa consumati cantitati mari. Nu consumati doar ulei de masline extravirgin: alternati-l cu ulei de floarea-soarelui extravirgin si/sau cu ulei din seminte de struguri extravirgin. Daca din alimentatia dumneavoastra nucile si alte seminte crude lipsesc in general, va sfatuim sa consumati zilnic din aceste uleiuri, nepreparate termic (in salate sau ca atare). Una-doua linguri pe zi sunt suficiente (aceste cantitati reprezinta un compromis bun intre beneficii si numarul de calorii). Evitati consumul de ulei de masline seara. Gustul iute nu trebuie sa va ingrijoreze: dimpotriva, in general aceasta componenta din gustul sau indica un ulei de masline extravirgin de calitate superioara.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
