Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care este diferenta dintre prebiotice si probiotice

de Alina Ilie la 2015-05-29
Care este diferenta dintre prebiotice si probiotice
Antibioticele luate in exces distrug bacteriile „bune” din organism, responsabile cu apararea starii noastre de sanatate. Aceste bacterii bune ajuta la refacerea florei si stimuleaza apararea naturala a organismului.


Antibiotic versus probiotic

Denumirea arata clar actiunea fiecaruia. Antibiotic, din limba greaca, inseamna „contra vietii” („anti” – contra si „bios” – viata). Un antibiotic este asadar o substanta care are o actiune specifica de blocare sau distrugere a bacteriilor. El poate actiona ca bactericid, prin efect direct asupra bacteriilor, sau ca bacteriostatic, impiedicand dezvoltarea microorganismelor. Din pacate, antibioticul nu actioneaza selectiv si distruge in acelasi timp si bacteriile bune de la nivelul tractului digestiv, necesare sanatatii noastre.

Probioticele (care inseamna „pentru viata”) sunt microorganisme vii care, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, „aduc beneficii cand sunt consumate in cantitate suficienta”. Cum ne asiguram necesarul de probiotice? Prin alimentatie si suplimente alimentare pe baza de probiotice si prebiotice.

La ce ajuta prebioticele?

Prebioticele sunt fibre nedigerabile care „hranesc” sau favorizeaza dezvoltarea probioticelor. Aceste fibre sunt in general oligozaharide sau polizaharide si actioneaza ca substrat de dezvoltare pentru bacteriile benefice de la nivelul colonului. Principalele surse de prebiotice sunt fructele si legumele crude, cerealele integrale. Prebioticele permit cresterea absorbtiei de minerale (calciu si magneziu), stimuleaza functia imunitara si au un efect protector contra cancerului de colon.

Unde este problema?

In ultima perioada, expertii in sanatate publica avertizeaza asupra unui fenomen ingrijorator: „Apocalipsa Antibioticelor”. Este vorba despre abuzul de antibiotice, care – administrate in exces si inutil – isi pierd capacitatea de a mai fi eficiente in tratamentul bolilor infectioase. Din aceasta cauza, pâna in 2025, aproximativ un milion de persoane sunt in pericol de a-si pierde viata din cauza supraconsumului de antibiotice. Acesta este semnalul de alarma emis de Societatea Europeana pentru Microbiologie Clinica si Boli Infectioase (ESCMID). De ce s-a ajuns aici? Antibioticele sunt deseori prescrise „preventiv” si se dovedesc inutile in cazul infectiilor virale.

In plus, exista fenomenul automedicatiei care ia amploare in randul populatiei si contribuie semnificativ la cresterea rezistentei la antibiotice. Situatia este cu atat mai ingrijoratoare, cu cat cei mai afectati sunt copiii, care nu de putine ori urmeaza tratamente inutile cu antibiotice.

Solutia: echilibrul florei intestinale

De la cele mai fragede varste, copiilor trebuie sa le asiguram buna functionare a florei intestinale. Pe langa grija pentru o alimentatie echilibrata si bogata in fructe si legume, medicii spun ca suplimentarea cu probiotice si prebiotice este un aliat de incredere pentru sanatatea copiilor.

Cât despre influenta antibioticelor asupra florei intestinale, verdictul medicilor este clar: indiferent de varsta, dupa numai 7 zile de tratament cu antibiotice, flora intestinala are nevoie de 6 luni pentru a se reface. Iata de ce pentru a mentine echilibrul florei intestinale si a preveni diareea asociata tratamentului cu antibiotice, medicii recomanda administrarea unui produs simbiotic in timpul si dupa antibioterapie. Simbioticul este un supliment alimentar ce contine probiotice si prebiotice.

Pentru ca probioticele sa aiba efect benefic, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

- microorganismele sa fie liofilizate (vii);
- sa supravietuiasca mediului acid si in prezenta bilei;
- sa nu contina gene rezistente la atibiotice;
- sa fie special concepute pentru mentinerea integritatii intestinului fara a-l degrada;
- sa fie vidate in plicuri pentru o mai buna conservare.


Sursa: comunicate.mediafax.biz
Foto: sxc.hu

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.88 din 5 - 8 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre antibiotice

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre probiotice

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre prebiotice

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre flora intestinala

Cele mai citite articole

Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016