Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie

Lista neagra a alimentelor din comert. Margarina

Lista neagra a alimentelor din comert. Margarina
Lista neagra a alimentelor din comert. Margarina

Cand margarina a castigat teren pe piata, multi consumatori au fost atrasi de pretul ei mai scazut decat al untului, dar si de “grasimea vegetala”, “mai dietetica”. Au aparut apoi, treptat, tot felul de informatii cum ca, de fapt, margarina ar fi daunatoare sanatatii. Exista si “sustinatori” ai margarinei. Majoritatea lor recunosc ca margarina are unele neajunsuri, dar considera ca acestea sunt exagerate de catre “adversarii” sai si ca intre margarina si unt “raul cel mai mic” este, in mod cert, margarina. Care este, de fapt, adevarul? Margarina contine grasimi trans. Exista 4 categorii de grasimi: grasimi saturate (in general, dar nu exclusiv de origine animala), grasimi mono-nesaturate, grasimi poli-nesaturate si grasimi trans. Grasimile trans sunt singurele care nu se gasesc in stare naturala. Ele sunt obtinute prin incalzirea si hidrogenarea grasimilor nesaturate vegetale, in scopul de a transforma grasimile nesaturate in niste grasimi solide (de exemplu, acidul oleic, mono-nesaturat – o “grasime buna”, este transformat in acid elaidic – grasime trans, prezent in margarina). Sunt grasimile trans nocive pentru organism? Fiind sintetice, obtinute prin transformarea radicala a unor grasimi naturale nesaturate, grasimile trans sunt niste grasimi la care omul, ca specie, nu se putea adapta in doar 60 de ani. Pana la un punct, grasimile trans se comporta asemanator “grasimilor rele”, saturate. Totusi, grasimile trans, din margarina si din multe alte produse din comert, sunt mult mai nocive fata de cele saturate. Care sunt, concret, “pacatele” grasimilor trans, regasite in margarina? Ele cresc colesterolul rau, in acelasi mod cu grasimile saturate, degradand sistemul cardiovascular. In plus fata de grasimile saturate, grasimile trans: - scad nivelul colesterolului bun, astfel ca efectul lor asupra sistemului cardiovascular este mult mai nociv decat cel al grasimilor animale; - conform mai multor studii, s-a dovedit in mod clar ca ele cresc riscul de cancer. Studiile nu au reusit sa se puna totalmente de acord asupra a cat de periculoasa este, exact, aceasta influenta; - grasimile trans provoaca depresie, fapt dovedit incontestabil de cercetatori. Grasimile trans (hidrogenate) se gasesc in margarina, in numeroase alte produse din comert (biscuiti simpli/cu crema, napolitane, pateuri, cornuri etc.) si (in forme asemanatoare ca si efect) in prajeli (fast food sau gatite in casa, prin prajirea uleiului/a unor produse animale cu continut mare de grasime; de aceea pestele este sanatos sa nu il prajim ori frigem). Efectul cel mai nociv, dintre sursele de grasimi trans, il are margarina. Aceasta din simplul motiv ca, exceptand apa (plus sarea si adaosurile de aditivi si de vitamine), margarina contine, in general, doar grasimi trans. Margarina este, realmente, un concentrat de grasimi trans, foarte nocive. Margarina este, deseori, daunatoare si prin aditivii folositi, unii dintre acestia potentand “rezultatele” nefaste ale grasimilor trans. Spre exemplu, sorbatul de potasiu - conservant – E202 si norbixina – colorant carotenoid – E160b, folosite in general in margarine, pot (printre alte efecte nedorite) in anumite conditii sa provoace astm. Astmul si bolile cardiovasculare reprezinta, stim bine, o combinatie sinistra. In functie de tipul de margarina si de cel de unt, margarina poate avea sau nu mai putine calorii decat untul. De multe ori, ea nu este “mai dietetica” decat untul si, oricum, eventualele diferente sunt mici. In orice caz, un posibil “avantaj dietetic” fata de unt ar fi chiar ultimul lucru la care sa ne gandim in cazul margarinei! Recomandarea noastra: Daca va este pofta de margarina sau de unt, spuneti “NU” ambelor alimente si alegeti nuci, migdale ori seminte de dovleac crude. In cazul in care “trebuie” sa alegeti intre unt si margarina, alegeti untul!

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Evaluarea Nationala Culegere exercitii rezolvate la matematica clasa a VIII-a


Prin Culegerea de probleme si exercitii copilul tau si matematica vor deveni cei mai buni prieteni Vei spune poate ca ai biblioteca plina ochi de carti si culegeri de matematica din toate timpurile mai de pe vremea ta cand Gheba si Petrica dadeau de furca micilor matematicieni sau mai recente raportate la noile programe...

Oferta Speciala
valabila 48h



Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre grasimi saturate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre grasimi

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre aditivi

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre margarina

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre unt

Spune-ne opinia ta despre "Lista neagra a alimentelor din comert. Margarina"

Pentru a putea comenta trebuie sa fiti de acord cu Termeni si conditiile site-ului.


10 - 5 =

Cele mai citite articole

Te intrebi ce le place baietilor? N-ai aflat inca raspunsul potrivit si nu vrei sa testezi apele pe ...
Boala Parkinson este o afectiune a sistemului nervos, care are efecte negative, in mod progresiv, ...
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) a elaborat si impartit o ...

Comentarii articole

Spune-ti parerea
Asa este, ghirlandele luminoase iti pot schimba complet decorul dormitorului. Mi-am achizitionat 2 ...
“Prietenii sunt familia pe care ti-o alegi.” - Asa este!!!
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Detoxifiere sanatoasa - Ghid complet pentru femei
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0