Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lista neagra a alimentelor din comert. Margarina

Lista neagra a alimentelor din comert. Margarina
Cand margarina a castigat teren pe piata, multi consumatori au fost atrasi de pretul ei mai scazut decat al untului, dar si de “grasimea vegetala”, “mai dietetica”. Au aparut apoi, treptat, tot felul de informatii cum ca, de fapt, margarina ar fi daunatoare sanatatii. Exista si “sustinatori” ai margarinei. Majoritatea lor recunosc ca margarina are unele neajunsuri, dar considera ca acestea sunt exagerate de catre “adversarii” sai si ca intre margarina si unt “raul cel mai mic” este, in mod cert, margarina. Care este, de fapt, adevarul? Margarina contine grasimi trans. Exista 4 categorii de grasimi: grasimi saturate (in general, dar nu exclusiv de origine animala), grasimi mono-nesaturate, grasimi poli-nesaturate si grasimi trans. Grasimile trans sunt singurele care nu se gasesc in stare naturala. Ele sunt obtinute prin incalzirea si hidrogenarea grasimilor nesaturate vegetale, in scopul de a transforma grasimile nesaturate in niste grasimi solide (de exemplu, acidul oleic, mono-nesaturat – o “grasime buna”, este transformat in acid elaidic – grasime trans, prezent in margarina). Sunt grasimile trans nocive pentru organism? Fiind sintetice, obtinute prin transformarea radicala a unor grasimi naturale nesaturate, grasimile trans sunt niste grasimi la care omul, ca specie, nu se putea adapta in doar 60 de ani. Pana la un punct, grasimile trans se comporta asemanator “grasimilor rele”, saturate. Totusi, grasimile trans, din margarina si din multe alte produse din comert, sunt mult mai nocive fata de cele saturate. Care sunt, concret, “pacatele” grasimilor trans, regasite in margarina? Ele cresc colesterolul rau, in acelasi mod cu grasimile saturate, degradand sistemul cardiovascular. In plus fata de grasimile saturate, grasimile trans: - scad nivelul colesterolului bun, astfel ca efectul lor asupra sistemului cardiovascular este mult mai nociv decat cel al grasimilor animale; - conform mai multor studii, s-a dovedit in mod clar ca ele cresc riscul de cancer. Studiile nu au reusit sa se puna totalmente de acord asupra a cat de periculoasa este, exact, aceasta influenta; - grasimile trans provoaca depresie, fapt dovedit incontestabil de cercetatori. Grasimile trans (hidrogenate) se gasesc in margarina, in numeroase alte produse din comert (biscuiti simpli/cu crema, napolitane, pateuri, cornuri etc.) si (in forme asemanatoare ca si efect) in prajeli (fast food sau gatite in casa, prin prajirea uleiului/a unor produse animale cu continut mare de grasime; de aceea pestele este sanatos sa nu il prajim ori frigem). Efectul cel mai nociv, dintre sursele de grasimi trans, il are margarina. Aceasta din simplul motiv ca, exceptand apa (plus sarea si adaosurile de aditivi si de vitamine), margarina contine, in general, doar grasimi trans. Margarina este, realmente, un concentrat de grasimi trans, foarte nocive. Margarina este, deseori, daunatoare si prin aditivii folositi, unii dintre acestia potentand “rezultatele” nefaste ale grasimilor trans. Spre exemplu, sorbatul de potasiu - conservant – E202 si norbixina – colorant carotenoid – E160b, folosite in general in margarine, pot (printre alte efecte nedorite) in anumite conditii sa provoace astm. Astmul si bolile cardiovasculare reprezinta, stim bine, o combinatie sinistra. In functie de tipul de margarina si de cel de unt, margarina poate avea sau nu mai putine calorii decat untul. De multe ori, ea nu este “mai dietetica” decat untul si, oricum, eventualele diferente sunt mici. In orice caz, un posibil “avantaj dietetic” fata de unt ar fi chiar ultimul lucru la care sa ne gandim in cazul margarinei! Recomandarea noastra: Daca va este pofta de margarina sau de unt, spuneti “NU” ambelor alimente si alegeti nuci, migdale ori seminte de dovleac crude. In cazul in care “trebuie” sa alegeti intre unt si margarina, alegeti untul!

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Franta arta de a trai bine


Franta arta de a trai bine Impresii de calatorie povestite intr-un stil absolut savuros   Informatii inedite descrieri pitoresti intamplari amuzante Vei devora pur si simplu aceasta carte Cartile de calatorii au un farmec aparte Iti permit sa "calatoresti" si tu sa cunosti locuri si culturi noi sa te bucuri de frumusetile...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre grasimi saturate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre grasimi

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre aditivi

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre margarina

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre unt

Cele mai citite articole

Alegerea produselor pentru par poate fi o sarcina mult mai complicata decat te-ai astepta. Zilnic ...
Cu totii ne dorim sa obtinem o silueta de invidiat fara prea mult efort, insa acest lucru este mult ...
Daca planurile tale pentru vacanta de vara au intrat pe ultima suta de metri, treci pe lista de ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Gateste sanatos: Top 5 retete Bio
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0