Este mai bine sa mancam fructul intreg sau sa sa bem suc proaspat preparat? Nutritionistii sustin ca cea mai importanta cantitate de nutrienti este adusa de fructul intreg pentru ca fibrele lipsesc din sucul rezultat prin stoarcerea fructelor. In procesul de obtinere a acestuia se indeparteaza o mare parte din pulpa si pielita, locul unde sunt depozitate majoritatea fibrelor, vitaminelor, carotenoidelor si mai ales a flavonoidelor. Astfel, sucul contine mai mult zahar fata de fructul intreg.
Pielita fructelor interactioneaza cu lumina si absoarbe o multime de pigmenti colorati. Acesti pigmenti, inclusiv flavonoidele si carotenoidele, protejeaza pielea de efectele nocive ale radicalilor liberi iar substantele continute sustin o viata sanatoasa.
Afinele, merele, smochinele, caisele, perele, strugurii, prunele se consuma cu tot cu coaja. Spre exemplu, strugurii au capacitatea de a proteja pielea de razele ultraviolete, prin urmare pot preveni cancerul. Din pacate, atunci cand se obtine sucul de struguri, cojile sunt indepartate.
In plus, fata de pielita, care este o sursa principala de fibre, pulpa fructelor mai contine si alti nutrienti. Spre exemplu, portocala. Partea alba ce captuseste portocala este o sursa importanta de flavonoide. Miezul contine vitamina C, iar toti acesti nutrienti ofera organismului energie.
Daca partea alba a portocalei este indepartata, pierdem flavonoizii. Desi multe sucuri din comert sustin ca au si pulpa fructului, este putin probabil ca dupa ce a fost eliminata sa fie adaugata ulterior.
Stiai ca multe fibre se pierd prin conversia fructului intreg in suc? Astfel, o ceasca cu suc de mere contine 12-15 g de fibre. Practic, prin stoarcerea fructelor, aceste fibre se pierd. Daca s-ar fi aflat in suc, ar fi ajutat la completarea necesarului zilnic de fibre.
Sucul, fara pulpa si coaja, nu dispune de substante nutritive care sa ajute procesul de metabolizare si digerare. Sucul de fructe poate creste glicemia mult mai repede decat fructele intregi. Astfel, cantitatea de zahar din suc este mult mai mare decat cea din fructe.
In plus, sucurile din comert contin o cantitate mica de suc de fructe si foarte multi indulcitori. De aceea este bine sa cititi cu atentie eticheta.
In cazul in care fructele sunt stoarse impreuna cu legume si pulpa este retinuta in suc, atunci va creste aportul de nutrienti.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.83
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!